Des de Pam a Pam vetllem per la qualitat democràtica

Vetllem per la qualitat democràtica

Comencem una petita campanya de sensibilització sobre com vetllar per la qualitat democràtica a l’entorn de l’Economia social i solidària. Començarem parlant de la democràcia interna per facilitar la participació. Hem de promoure espais de participació oberts a totes les persones que formen part de la iniciativa promovent la informació necessària per garantir la qualitat i… Llegir més

Comencem una petita campanya de sensibilització sobre com vetllar per la qualitat democràtica a l’entorn de l’Economia social i solidària. Començarem parlant de la democràcia interna per facilitar la participació.

Hem de promoure espais de participació oberts a totes les persones que formen part de la iniciativa promovent la informació necessària per garantir la qualitat i la igualtat en la presa de decisions. També reflexionar sobre els privilegis i les relacions de poder que es generen en la gestió col·lectiva.

Com avancem?

  1. Identificant els rols de poder legitimats per l’equip que tenen molta influència en els espais i decisions; poden existir veus amb menys pes o silencis que poden significar dissens. Cal reflexionar col·lectivament sobre els rols de poder i cercar mecanismes de participació més igualitària.
  2. Si hi ha membres de l’equip que no tenen accés als espais de presa de decisions, no s’exerciran els drets en igualtat de condicions. Tothom ha de tenir espai per dir-hi la seva.
  3. Quan prenem decisions a espais informals no estem contribuint a una bona pràctica de democràcia. Hem d’estructurar els espais de decisió i organitzar-nos.
  4. La improvisatzció de les reunions pot comportar el monopoli de la paraula fent que la participació no sigui efectiva, hem de preparar amb antelació les reunions, enviar l’ordre del dia, establir una metodologia i diferenciar els tipus d’elements a tractar durant la sessió.