Nou informe sobre distribució agroecològica a Catalunya

Centenars de furgonetes de petits projectes agroecològics fan kilòmetres fins al nostre poble o barri. Com es podria fer més eficient aquest repartiment?

En el marc d’Einateca Agroecològica, hem publicat l’estudi “Nodes de la distribució agroecològica“. És el resultat de l’anàlisi de rutes alimentàries a Catalunya i vol contribuir a fer més eficient la distribució agroecològica. El seguiment de les rutes s’ha fet durant 5 mesos amb dispositius GPS instal·lats en 22 vehicles de 15 xarxes o projectes agroecològics d’arreu del territori català.

Aquest informe vol ser una eina útil per engegar nous casos de distribució compartida. És a dir, acords entre projectes productius i de distribució que s’enxarxin amb punts de recollida. És per això que hem detectat i categoritzat nodes estratègics perquè les xarxes territorials es puguin interconnectar. Amb les dades recollides en aquest informe, es pot iniciar el contacte entre entitats que comparteixin parades concretes o rutes per tal de fer primers intercanvis, entregues conjuntes o inaugurar punts de recollida.

Animem també a replicar la metodologia de la recerca, és a dir, proposem continuar recavant informació sobre les rutes i parades que no hem inclòs en aquesta recerca. D’aquesta manera es podrà complementar la informació de nous territoris o en àrees concretes on es vulgui actuar.

L’informe l’ha liderat Arran de Terra, gràcies a totes les entitats participants en el treball de camp. També han tingut el nostre suport en nom de la XES i el de l’Aresta i l’Ajuntament de Barcelona.