La xarxa de municipis per a l’economia social i solidària és una gran notícia però també un repte

La xarxa s’ha presentat en el marc de la Trobada Internacional de Municipalisme i Economia Solidària duta a terme a Barcelona

Una vintena de municipis, entre els quals s’hi troben Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sabadell, han presentat una xarxa de municipis per a impulsar l’Economia Social i Solidària (ESS) al país.

La notícia, que s’ha fet pública en el marc de la Trobada Internacional de Municipalisme i Economia Solidària celebrada el 22 i 23 d’octubre a Barcelona, obre la possibilitat de coordinar i ampliar les actuacions aïllades d’impuls a l’ESS que algunes administracions locals havien començat a fer, i també ofereix un paraigües a nous governs municipals compromesos amb l’ESS però amb poca capacitat tècnica o experiència en aquest àmbit.

Personalment, penso que aquesta és una gran notícia però alhora obre un gran repte: el desplegament territorial de l’ESS a través de la xarxa de municipis haurà d’anar acompanyat tard o d’hora pel desplegament territorial de l’ESS a través de les organitzacions socials que l’articulen actualment i li han donat forma i contingut. Per posar un exemple proper, pensem en Pam a Pam: caldria fer arribar el mapa als municipis que apostin per l’ESS i això significa articular grups locals que vetllin perquè l’ESS no es converteixi en un apartat més de l’entramat administratiu ni es construeixi conceptualment com una branca de la promoció econòmica municipal, sinó que reclami la transformació del global de les polítiques municipals cap als criteris de l’ESS.

Davant d’aquest possible escenari, cal tenir en compte que les xarxes d’entitats de Comerç Just, Educació pel Desenvolupament i ESS existents al territori poden ser agents promotors de la xarxa municipalista a nivell local, empenyent i acompanyant els ajuntaments cap a aquesta iniciativa.

En definitiva, s’obre una oportunitat de cooperació entre noves realitats, un banc de proves on el repte serà créixer equilibradament en les dues vessants institucional i civil.

 

Tais Bastida Aubareda

(FOTO: Invenies. Coneixement i Innovació Social)