Jornada estratègica de Pam a Pam: relació amb iniciatives i diagnòstics

El passat 15 de juny, la Comunitat de Pam a Pam ens vam trobar a Tarragona per a prosseguir amb el Pla de formació que vam decidir a l’assemblea de principis d’any i pensar col·lectivament allò que Pam a Pam ofereix a les iniciatives d’ESS mapades. L’Ateneu Llibertari Alomà va acollir la trobada, que va… Llegir més

El passat 15 de juny, la Comunitat de Pam a Pam ens vam trobar a Tarragona per a prosseguir amb el Pla de formació que vam decidir a l’assemblea de principis d’any i pensar col·lectivament allò que Pam a Pam ofereix a les iniciatives d’ESS mapades.

L’Ateneu Llibertari Alomà va acollir la trobada, que va ser molt productiva.

La primera part la vàrem dedicar a compartir les principals conclusions que oferien alguns dels diagnòstics realitzats per pam a Pam en els darrers mesos i poder, així, reflexionar conjuntament sobre l’ESS al nostra país en l’actualitat. Per a fer-ho, vam escollir treballar sobre l’anàlisi i conclusions de l’últim Informe del Mercat Social Català, que ens ofereix una fotografia genèrica de Catalunya, sobre l’informe territorial de districte de Gràcia, que oferia una bona comparativa entre iniciatives ESS i comerç de proximitat, i el diagnòstic sectorial de TIC, que aborda la relació i pràctiques d’un sector econòmic que té molt a aprendre i aportar a l’ESS. Va ser interessant reflexionar col·lectivament sobre les baixes xifres d’intercooperació que encara existeixen dins el moviment de l’ESS, com el comerç de proximitat es caracteritza més per dur a terme algunes bones pràctiques que per internalitzar criteris d’ESS, o com el sector TIC pot ajudar a l’ESS a millorar en l’ús de llicències o coneixement lliure, i en canvi ha d’aprendre de l’ESS com incorporar valors ESS en la seva activitat. Podeu consultar aquests diagnòstics i molts més a la pàgina: https://pap.wtr1.ch/ca/diagnostics/

 

La segona part  la vàrem dedicar a seguir dissenyant què pot oferir Pam a Pam a les iniciatives mapades. L’any passat, vam adonar-nos que calia treballar en millorar la comunicació i facilitats d’accés al web a tots els punts que apareixen al mapa, i així vam aplicar una sèries de millores que permeten que les iniciatives puguin modificar les seves dades bàsiques, i una comunicació més personalitzada de les diferents entitats. A més, es van facilitar materials per a millorar el compliment de criteris, així com organitzar alguna sessió d’intercooperació i millorar la recollida de dades per als diagnòstics.

Enguany, ens preguntàvem si podíem donar un pas més i veure quines propostes podrien millorar els serveis que Pam  a Pam ofereix a les iniciatives d’ESS, a més de visibilitzar-les al mapa.  Ens vam centrar en dos tipus d’estratègies: millorar encara més la comunicació i contribuir a la construcció de mercat social a través de la medició d’impacte i compartir informació que recopila Pam a Pam amb el teixit econòmic de l’ESS. En aquestes línies, les idees que es van prioritzar a veure com engegar varen ser:

  • Compartir tendències o dades d’intercooperació amb les proveïdores d’ESS per a veure si es tracen estratègies conjuntes on Pam pugui col·laborar.
  • Afegir un camp en la recollida de dades que ens ofereixi informació més exacta sobre el criteri d’intercooperació
  • Fer una prova pilot d’un apartat on les iniciatives puguin oferir ofertes per a veure si Pam a Pam pot medir l’impacte i contribuir a l’augment de vendes de productes i serveis ESS.
  • Proposar una campanya comuna al conjunt d’iniciatives que doni a conèixer l’ESS i Pam a Pam.

Una jornada assoleiada i profitosa que va tornar a posar de manifest que el saber i construcció col·lectiva sovint és més creativa i fructífera que la individual.