Empreniments entre dones: de l’aparador a la rebotiga

Què expressen els mircroempreniments entre dones respecte a la transformació de l’economia, del treball i dels intercanvis? En parlaran aquest dijous Marga Padilla i Eva Calavia, integrants de Dabne, la cooperativa tecnològica que està desenvolupant el web de Pam a Pam, durant el 3r. cicle de xerrades feministes del Col·lectiu Ronda.

El pròxim dijous 28 de maig a les 19h, sota el títol Empreniments entre dones: de l’aparador a la rebotiga, tindrà lloc el primer col·loqui del 3r. cicle de xerrades feministes organitzat per Col·lectiu Ronda i la Xarxa d’Economia Solidària. Us esperem a la seu del Col·lectiu Ronda (c/Trafalgar, 50)!

Vivim i treballem en un món tecnològic, interconnectat i de creixent complexitat tècnica. Internet, informàtica i les xarxes han esdevingut el nostre entorn quotidià, l’aire que respirem, el vehicle de les nostres comunicacions, l’àgora inexcusable on ens relacionem. Computadors i dispositius mòbils són la intermediació necessària entre nosaltres i, sovint, nosaltres mateixes.

Internet i l’esfera de la comunicació és l’espai, el paradigma, que el pensament crític ha de colonitzar si vol actuar amb voluntat transformadora. L’espai del qual l’economia feminista i l’economia social han d’apropiar-se innegociablement per tal d’incidir i subvertir els pilars d’un ordenament socioeconòmic irrespirable per a totes aquelles que imaginem un món on els conceptes equitat, igualtat i justícia social siguin realitats i no pas irrellevant arquitectura semàntica buida de veritable contingut.

La tecnologia i les possibilitats de comunicació, transformació i organització col·lectiva que posa al nostre abast constitueixen, a ulls de les integrants de Dabne, una oportunitat de canvi. Un camí obert vers un escenari on les relacions d’explotació es vegin substituïdes pel poder emancipador de la cooperació i la col·laboració, amb especial atenció a la problemàtica concreta de la subjugació de la dona.

La tecnologia com a possibilitat; el futur com a porta oberta. Emprenedoria i alliberament. Feminisme creador i economia social. De tot plegat en parlaran la Marga Padilla i Eva Calavia, integrants ambdues de la cooperativa madrilenya Dabne, entitat amb la que estem desenvolupant la web de Pam a Pam i que exerceix un rol capdavanter en l’anàlisi i exploració de les possibilitats de participació, col·laboració i creixement que les tecnologies posen al nostre abast.

El Cicle de Xerrades Feministes del Col·lectiu Ronda es planteja no només com a espai de trobada i reflexió sinó més enllà, molt més enllà, com un procés de conquesta. L’objectiu és apropar testimonis que aportin una òptica feminista, deslligada de blindatges identitaris monolítics que ofereixen cadenes sota la falsa aparença d’alliberament, a la lluita permanent i necessària per (re)apropiar-nos de les esferes de desenvolupament i realització personal tiranitzades per la lògica del Capital i el seu corol·lari patriarcal. És en aquest sentit que per a aquesta tercera edició del Cicle de Xerrades Feministes el Col·lectiu ronda busca centrar-se en les aportacions i transformacions que des d’un feminisme plural es poden activar en l’àmbit polític i ètic respecte el nostre actual model social i econòmic, tot aportant llum a la necessitat general -i no pas constreta a la dona- de reconstituir les relacions de poder, dependència, desig i necessitat que conformen l’economia contemporània.

Font de la informació: Col·lectiu Ronda