De les prunes al gaspatxo: el suport mutu en l’ESS

Gaspatxo de prunes a La Cuina del Comú

Diverses experiències d’iniciatives de Lleida ens endinsen en l’ecosistema de l’Economia Social i Solidària de les terres de ponent. Parlem de corresponsabilitat entre proveïdors i clients i de lògiques de relació que fan que qualsevol acció, des de conviure a cuinar, pugui ser revolucionària.

Avui, a la Cuina del Comú, serveixen gaspatxo de prunes de primer i per postres cramble de prunes i pastís de prunes. A la sobretaula, la Sònia, una de les sòcies cooperativistes i cuinera del projecte, ens desvetlla els ingredients de la recepta i ens explica que l’horticultora ha tingut un excedent de prunes: és per això que durant tota la setmana aquesta fruita ha estat l’estrella dels plats del menú. La responsabilitat compartida entre projectes, que tan aviat fa esprémer la creativitat per aprofitar excedents de l’agricultora en forma de melmelades, chutneys o hamburgueses veganes, com pactar preus o terminis, no seria possible sense un vincle directe, estable i cooperatiu entre proveïdors i clients de diferents iniciatives. Una solidaritat entre projectes poc habitual en el sector agroalimentari industrial, marcat per unes fortes condicions de competència en la distribució que massa sovint ha portat a l’endeutament de la petita pagesia. Però, de fet, aquesta corresponsabilitat entre proveïdors i clients no es limita a l’alimentació, sinó que pot aplicar-se a qualsevol sector de l’economia i, des de diversos projectes, permet anar enfortint una xarxa alternativa que, de mica en mica, ens fa sobiranes de la producció, distribució i consum al territori. Els proveïdors de La Cuina del Comú són de proximitat, responsables amb les persones i el medi ambient i la seva tria és fruit d’una aposta política.

La Cuina del Comú és una cooperativa de serveis d’elaboració, promoció gastronòmica, hostaleria i dinamització sociocultural de Lleida, un projecte que part de la comunitat de Pam a Pam vam visitar aquest mes de setembre, en el marc d’una formació d’aprofundiment en els criteris d’intercooperació i proveïdors, els continguts de la qual us desvetllarem més endavant al blog. La Cuina es troba en un lloc idoni, l’Ateneu La Baula, l’ateneu cooperatiu de Lleida que busca generar un espai de trobada i intercooperació entre  col·lectius, persones i projectes del territori. A banda del bar-restaurant hi trobareu una biblioteca-llibreria i un espai obert per a què projectes autònoms que segueixin la filosofia de l’ateneu puguin instal·lar-s’hi.

Ateneu La Baula

L’estada a Lleida va servir per conèixer un entramat d’iniciatives ben diverses. Per exemple, La Llavor, un projecte de masoveria urbana a la ciutat de Lleida que va néixer, fa menys d’un any, de l’impuls d’un grup de joves que buscaven un habitatge digne a un preu assequible i la vida en comunitat a través de l’autogestió. Treballen per posar en pràctica el suport mutu entre diferents masoveries i incentivar-ne de noves a través de l’associació la MULA, Masoveria Urbana per la Llar Alternativa. També vam entrevistar Dolça Revolució, associació que promou el coneixement i ús de teràpies naturals i Lo Fato, grup de consum agroecològic que promou l’aposta per aliments de qualitat, produïts de manera sostenible pel medi ambient i en condicions dignes per a les persones productores.

Iniciatives estimulants i arrelades al territori que impulsen els valors de  l’Economia Social i Solidària a les terres de ponent i que aposten per la intercooperació i l’articulació com a camí comú per cobrir necessitats, créixer i transformar.